Roep om onafhankelijk onderzoek Avebe

VEENDAM - De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Avebe wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de reorganisaties bij het aardappelzetmeelconcern.
Ook wil de COR dat er duidelijkheid komt over de beschuldiging van de vakbonden CNV en De Unie, dat COR-voorzitter Kuiper zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping. Kuiper zou voormalig directeur Krijne hebben gevraagd om het ontslag van twee OR-leden ongedaan te maken. In ruil daarvoor zou de COR een juridische procedure bij de Ondernemingskamer in Amsterdam intrekken.
Avebe wil een recherchebureau inhuren om deze zaak te onderzoeken. Vakbond FNV Bondgenoten vindt dat het bedrijf zo weer olie op het vuur gooit, omdat de recherche normaal alleen bij criminele activiteiten een bedrijf binnenkomt. De OR heeft FNV Bondgenoten gevraagd om een enquêteverzoek in te dienen bij de Ondernemingskamer. De vakbond neemt dit verzoek serieus en zal volgende week met een besluit komen.
De COR pleit dus ondertussen voor een onafhankelijke deskundige, die Avebe onder de loep gaat leggen. Er zou dan ook antwoord moeten komen op de vragen 'is er visie bij Avebe?' en 'wie is verantwoordelijk voor het gevoerde beleid?'