Munitie op strand Delfzijl blijkt bewust neergelegd

DELFZIJL - De munitie, die vorig jaar op het strand van Delfzijl werd gevonden, is daar moedwillig neergelegd. Dat is de conclusie van een grootscheeps onderzoek naar de herkomst van de munitie.
De grote hoeveelheid munitie werd tijdens de Pinksterfeesten in 2004 aangetroffen in de buurt van het Eemshotel. Omdat gevreesd werd dat er nog meer zou liggen, liet de gemeente Delfzijl het strand voor ruim tweehonderdduizend euro schoonmaken. Na aftrek van een Rijkssubsidie resteert voor Delfzijl een strop van 90.000 euro.
Aanvankelijk werd gedacht dat de leverancier van het zand een fout had gemaakt door vervuild zand aan te leveren, maar nu blijkt dat onbekenden de munitie bewust in het zand hebben verstopt, zo zeggen de onderzoekers. Volgens hen hebben de politie en het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht geblunderd. Het EOC had eerst een 'oppervlakte detectie onderzoek' moeten doen, voordat de gemeente het advies was gegeven om het hele strand af te graven. Het werk van de politie was eveneens van een laag niveau, aldus het laatste onderzoeksrapport.
Burgemeester Appel van Delfzijl moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de munitie niet was gevonden. Tijdens de Pinksterfeesten is het altijd razend druk in Delfzijl. Er hadden slachtoffers kunnen vallen, aldus de burgemeester. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie en wil de schade verhalen op de dader(s).