Boek over verdwenen slachtoffers Appèlbergen

HAREN - Een onderzoek naar de zestien slachtoffers van de Meistaking in 1943, die in Appèlbergen bij Haren begraven moeten liggen, is woensdag gepresenteerd in Haren. Onderzoekster De Witte hoopt binnenkort af te studeren op de scriptie met de titel 'Dat het zo lang moest duren'.
Na de Meistaking in 1943 werden zestig onschuldige burgers gefusilleerd door de Duitse bezetter. Een aantal slachtoffers werd meegenomen en op een onbekende plek begraven. Een half jaar na de bevrijding zijn negentien slachtoffers teruggevonden in een massagraf in Appèlbergen; zestien lichamen zijn nooit gevonden. Ook de laatste zoektocht in 2003 leverde niets op. Wel is er toen een monument geplaatst.
De Groningse De Witte is persoonlijik betrokken bij het drama. Haar vader en oom werden allebei opgepakt na de Meistaking; haar vader overleefde het, maar haar oom niet. De Witte heeft ook andere nabestaanden geïnterviewd voor haar onderzoek. Ze hoopt dat het boek hen helpt om de gebeurtenissen een plekje te geven.