Provincie Groningen: akkoord is harde klap

BRUSSEL - De provincie Groningen heeft teleurgesteld gereageerd op het akkoord van de EU-ministers. Gedeputeerde Bleker sprak over een 'te harde hervorming die hem zeer aan het hart gaat'.De landbouwministers bereikten donderdag in Brussel een akkoord over de daling van de suikerprijs van 36 procent.
Donderdag uitte landbouwvoorman Aike Maarsingh al zijn ongenoegen over het akkoord. 'Een bitter pil', zo betitelde hij de uitkomst. Hij kon donderdag nog niet zeggen wat de gevolgen zullen zijn voor de Groningse suikerfabrieken en de suikerbietentelers. Wel vreest hij dat de sector een zware klap krijgt. Maarsingh is vooral boos, omdat bijvoorbeeld de Italiaanse boeren volledig gecompenseerd worden voor de prijsdaling. Ook de Engelse en de Finse boeren krijgen een 'cadeautje', maar de Nederlandse boeren ontvangen niets.
De Franse minister van Landbouw bood zijn Nederlandse collega Veerman voor de grap asiel aan, omdat hij met slecht nieuws naar huis gaat. Veerman sprak echter van een 'dragelijk compromis'.
De suikersector wordt geliberaliseerd vanwege de wereldvrijhandel. Wereldhandelsorganisatie WTO eist dat Brussel de bescherming van de suikersector in de Europese Unie afbouwt.