Opnieuw kind met gedragsproblemen in gevang

GRONINGEN - Bureau Jeugdzorg in Groningen heeft opnieuw een minderjarig kind met gedragsproblemen in een jeugdgevangenis gezet. Het gaat om de 16-jarige Elmar Hoving uit Ter Apel.
De jongen werd begin september op last van de rechter uit huis geplaatst. Het verhaal van Elmar staat niet op zichzelf. Vorige week spande de advocaat van een 16-jarig meisje een proces aan tegen de staat, omdat zij vastzit in Het Poortje in Groningen. Door minderjarigen met gedragsproblemen op te sluiten, zou de staat zich schuldig maken aan foltering.
Elmar ziet erg op tegen zijn verblijf in de jeugdgevangenis want, zoals hij zelf zegt: 'Ik hoor daar niet, ik ben geen crimineel'. Ook de vader van Elmar, Willem Hoving, is aangeslagen. Zijn zoon, zo zegt hij, werd afgevoerd als crimineel. De jongen heeft onder meer ADHD en PDD/NOS.
Volgens Bureau Jeugdzorg moest Elmar uit huis geplaatst worden, omdat hij een gevaar zou zijn voor zichzelf en het gezin. Onzin, zegt vader Hoving. Volgens hem heeft Jeugdzorg veel te weinig contact gezocht met het gezin, om dat oordeel te kunnen vellen.
Bureau jeugdzorg laat in een reactie weten dat er momenteel geen geschikte behandelplaatsen zijn voor jongeren zoals Elmar. De enige oplossing is dus opname in een jeugdgevangenis. Wel heeft het ministerie van Justitie geld toegezegd om de problematiek aan te pakken.