Bedrijven Delfzijl hebben sprankje hoop

DEN HAAG - Er lijkt een beetje licht te schijnen aan het eind van de tunnel voor de energie-intensieve bedrijven. Dat bleek dinsdag in Den Haag tijdens een vergadering van de vaste kamercommissie voor Economische Zaken.
Bedrijven als Aldel en Akzo Nobel zijn in grote problemen gekomen, doordat ze nieuwe energiecontracten moeten afsluiten tegen veel hogere tarieven dan ze gewend waren. Dat dreigt onder meer aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl de kop te kosten. Dat concern heeft nu, met toestemming van moederbedrijf Corus, peperdure stroom ingekocht, zodat het bedrijf de eerste maanden van 2006 nog open kan blijven.
Dinsdagmiddag was in Den Haag een vergadering over de energie-intensieve bedrijven van de vaste kamercommissie voor Economische Zaken. Die werd bijgewoond door het actiecomité van de energie-intensieve bedrijven.
Voorzitter Jan Wieringa van het actiecomité heeft weer een beetje hoop na die vergadering. Zalm, die minister Brinkhorst verving, zei namelijk dat het niet zo kan zijn dat de industrie in Delfzijl moet sluiten, als gevolg van de hoge energieprijzen. Wieringa ziet hier toch een bescheiden toezegging in om tot een oplossing te komen.