Bewoners Wibenaheerd blijven bang: 'Ik vind het heel eng'

De ravage in beeld
De ravage in beeld © Martin Drent/RTV Noord
De schrik zit er nog goed in bij de bewoners van de Wibenaheerd in Groningen, na de explosie van afgelopen vrijdag. Buren zijn bang dat het opnieuw misgaat.
Sharon Jansen woont schuin boven het appartement waar vrijdagavond de ontploffing plaatsvond. Samen met twintig andere bewoners sliep ze vannacht in een hotel. Ze kon zondagavond weer naar huis, maar wilde dat nog niet.

Rustig bijkomen

'We vonden het vreemd om vannacht weer naar huis te gaan', zegt Jansen. 'Daarom ging ik maandagochtend, om rustig bij te komen van alle gebeurtenissen.'
De politie heeft dit weekend tot twee keer toe een explosieve stof gevonden in de woning waar de ontploffing plaatsvond. De twee bewoners zijn aangehouden en zitten voorlopig vast. Om wat voor stof het gaat, kan de politie vanwege het onderzoek nog niet zeggen. Vijftig bewoners moesten hun huis uit.
De bewoonster recht tegenover de ontplofte woning durft nog niet thuis te slapen. 'Ik heb de glasscherven in mijn kamer liggen', zegt ze tijdens een praatje met haar buren. 'Godzijdank was ik er vrijdagavond niet, anders had het heel anders kunnen aflopen.' De komende dagen slaapt ze bij haar moeder.
Bewoners Wibenaheerd weer thuis na explosie

Slachtofferhulp

Woningbouwcorporatie Nijestee is maandag- en dinsdagmiddag bij het complex om te praten met bewoners. Ze hebben een mailadres geopend voor vragen (wibenaheerd@nijestee.nl) en delen brieven uit in het complex. Het WIJ-team helpt bewoners met vragen en kunnen hen eventueel doorverwijzen.
Enkele buurtbewoners hebben slachtofferhulp aangevraagd. Ook nemen mensen een paar dagen vrij, om alle gebeurtenissen te verwerken. Volgens Geoffrey Zwegers, die twee deuren verderop woont, had het heel anders kunnen aflopen:
'Er was een flinke lading instabiele springstof begreep ik. Als dat ook zou ontploffen, hadden we hier een gevalletje Enschede.'

Veilig

Sharon Jansen blijft vanaf maandag 'gewoon' weer thuis slapen, al heeft ze daar dubbele gevoelens bij: 'Ik vind het wel heel eng. Je weet niet of alles is gevonden. Ze kunnen iets over het hoofd hebben gezien. Maar dat is meer mijn gevoel, het zal wel veilig zijn.'

Lees ook: