Groningse onderzoekers: Heiden beste schaatser

GRONINGEN - De Amerikaan Eric Heiden is de beste schaatser aller tijden. Dat hebben econometristen van de Rijksuniversiteit Groningen berekend in samenwerking met het Groningse bedrijf Team Support Systems. Volgens de onderzoekers grijpt sprintster Marianne Timmer dit weekend bij het WK en tijdens de Olympische Spelen naast de medailles.
Zij ontwikkelden daarvoor een speciaal computermodel, dat de prestaties van toen en nu kan vergelijken. Hiermee zijn de in de tijd veranderde aspecten van het langebaanschaatsen (de komst van overdekte banen, schaatspakken en betere

trainingsmethoden) te verrekenen. Daardoor laat het model de sporters 'virtueel' onder vergelijkbare omstandigheden rijden.
Ard Schenk eindigde bij de mannen als tweede, Rintje Ritsma is op een zevende plaats de tweede Nederlander in de ranglijst. Bij de vrouwen is Gunda Niemann de beste. De Duitse, die een paar jaar geleden stopte, wordt gevolgd door de Russin Lidia Skoblikova en de nog wel schaatsende Duitse Anni Friesinger. Beste Nederlandse is Atje Keulen-Deelsta, op plek dertien.
Ook werden er grafieken getoond van prestaties van de huidige lichting, waaruit op basis van 'trends' voorspellingen voor de komende wedstrijden kunnen worden gedaan. Volgens die trends wordt de Amerikaan Shani Davis zondag in Thialf wereldkampioen sprint, de Nederlander Jan Bos tweede en de Canadees Jeremy Wotherspoon derde.
De Groningse sprintster Marianne Timmer zit volgens de berekeningen in een neergaande trend. Hoogleraar Gerard Sierksma van de RUG verwacht niet dat ze komend weekend of tijdens de Olympische Spelen in Turijn een medaille zal halen.