'Kloof voortgezet en hoger onderwijs groeit'

GRONINGEN - De kloof tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs groeit, terwijl de politiek zit te slapen. Dat zegt bestuursvoorzitter Pijlman van de Hanzehogeschool in Groningen.
Dertig procent van de eerstejaars studenten in Nederland haakt af, het hoogste percentage in Europa.
Een paar weken geleden kwam in het nieuws dat studenten van de lerarenopleiding niet meer kunnen rekenen. Volgens voorzitter Pijlman staat dat bericht niet op zichzelf. Zo kampte de Universiteit van Amsterdam met rechtenstudenten die belabberd spellen en stelde de RuG het instapniveau van wiskundestudenten bij om hen weer bij de les te krijgen.
Voorzitter Pijlman wijt de kloof aan de situatie in het voortgezet onderwijs. De tendens is leerlingen zo snel mogelijk door de schoolcarrière te leiden. Haken ze af, dan verdwijnen ze gewoon naar een lager niveau, in plaats van een klas over te doen.
Pijlman vindt dit geen goede ontwikkeling. Een jaartje blijven zitten kan een leerling juist goed doen, vindt hij. Gebeurt er niets, dan vreest Pijlman selectie aan de poort en dat komt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet ten goede.