Mogelijk fouten door schipper van gezonken schip

DELFZIJL - De schipper van het schip, dat woensdag in de monding vande Eemshaven zonk, heeft mogelijk geen goed zeemanschap betracht. De 34-jarige man uit Zuidbroek is donderdag door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) verhoord en er zal proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.
Hij was de enige opvarende van het binnenvaartschip van 73 meter lang. De bezetting voor een dergelijk schip is minimaal twee bemanningsleden, aldus het KLPD.
Het schip was geladen met 1000 ton asfaltgranulaat en maakte water bij het binnenvaren van de haven. Drie grote golven bij afgaand water waren hier de oorzaak van. Het schip zonk binnen vijftien seconden.
De schipper kon in eerste instantie de stuurhut niet op eigen kracht verlaten, maar op onverklaarbare wijze werd hij toch de stuurhut uitgestuwd. De man kon zich vervolgens al zwemmend in veiligheid brengen en werd met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in het UMCG. Hij maakt het naar omstandigheden goed en is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.
De Waterpolitie zal, als het schip gelicht is, ook nog een onderzoek instellen en haar totale bevindingen naar het Openbaar Ministerie sturen. Het lichten van het schip zal onder verantwoordelijkheid van de Duitse autoriteiten plaatsvinden. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet bekend.