Eis: 12 jaar cel en tbs in zaak familiedrama Tolbert

GRONINGEN - Tegen de 47-jarige Avi C., de verdachte van het familiedrama in Tolbert, is donderdag voor de Groningse rechtbank twaalf jaar gevangenisstraf en tbs geëist. C. wordt geen moord, maar twee keer doodslag en één keer poging tot doodslag ten laste gelegd, omdat hij volgens de officier van Justitie geen vooropgezet plan had om de twee kinderen van zijn vriendin te vermoorden.
C. wordt ervan verdacht in augustus vorig jaar de 4-jarige Damaris en de 2-jarige Daniël te hebben vermoord. Ook zou hij geprobeerd hebben om de moeder van de kinderen van het leven te beroven. Zij wist te ontsnappen door van het balkon te springen.
De verdachte, die het Joodse geloof aanhangt, verscheen op de zitting met een keppeltje op zijn hoofd. Ook had hij een lange baard laten staan. Hij vertelde dat hij op die bewuste dag had 'gevochten tegen de duivel'. Hij wilde de moeder kussen en zag toen een duivel uit haar springen. Die duivel ging vervolgens naar de kinderen en die moest hij bevechten, zo verklaarde C. Dit verhaal heeft hij ook verteld in het Pieter Baan Centrum, waar hij psychisch is onderzocht. Tegenover de politie heeft de verdachte altijd gezegd dat hij zich niets kon herinneren van zijn daad. 'Als je zoiets tegen de politie zegt, denken ze dat je gek bent', zo verklaarde C. zijn ‘geheugenverlies’ tijdens de politieverhoren donderdag tegenover de rechter.
Tijdens de zitting bleek dat de kinderen ernstig verminkt in het huis van C. zijn aangetroffen. Van het oudste slachtoffertje was de keel doorgesneden. Volgens het politiedossier zat de woning onder het bloed.
De moeder van de kinderen was niet bij de rechtszaak aanwezig; de biologische vader van de slachtoffertjes was er wel. Hij zat om veiligheidsredenen achter een glaswand. Na de eis van de officier van Justitie stond hij op en bonkte hij tegen het glas. Tijdens het pleidooi van de advocaat van C. vertrok hij. Hierdoor heeft de vader het slotwoord van C. niet gehoord. Die betuigde daarin spijt, maar zei vervolgens dat hij vond dat hij twaalf jaar cel en tbs niet heeft verdiend.