UMCG werkt mee aan implantbeerbare kunstnier

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat samen met andere ziekenhuizen, universiteiten en het bedrijfsleven werken aan de ontwikkeling van een implanteerbare kunstnier. Zo'n implantaat kan het leven van nierpatienten een stuk aangenamer maken.
Voor het zover is, is nog jarenlang onderzoek nodig. Op initiatief van de Nierstichting hebben ziekenhuizen, technische universiteiten en het bedrijfsleven de krachten gebundeld. Het UMCG trekt nu de wereld over om alle kennis over dit onderwerp te inventariseren. Daarna begint het daadwerkelijke onderzoek.
De technische universiteiten gaan de kunstnier zelf ontwikkelen. Het UMCG onderzoekt hoe het lichaam de kunstnier aankan. Het is nog niet zover dat de kunstnier de echte nier volledig kan vervangen. En dus zullen nierpatienten die moeten dyaliseren dat blijven doen. Maar ze zullen zich wel een stuk beter voelen.
Het onderzoek kost 40 miljoen euro, opgebracht door de deelnemers en het rijk. Over tien tot twaalf jaar moet de kunstnier er liggen. De onderzoekers hopen over vijf jaar al met de eerste resultaten naar buiten te komen.