PvdA: Brinkhorst moet industrie Delfzijl helpen

DEN HAAG - De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer wil minister Brinkhorst van Economiscche Zaken via een motie dwingen om de noodlijdende industrie in Delfzijl te hulp te komen.
Dat bleek woensdagavond tijdens overleg tussen de provincie Groningen en de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. De grote concerns op het Chemiepark in Delfzijl zijn in de problemen gekomen door de torenhoge energieprijzen. Deze zijn ontstaan, doordat in Nederland de energieprijs is gekoppeld aan de gasprijs. In andere Europese landen is dit niet het geval.
Brussel heeft bepaald dat bedrijven geen steun mogen krijgen van de overheid, maar de PvdA vindt dat er nu een uitzondering moet worden gemaakt. Deze partij eist dat minister Brinkhorst naar Brussel gaat om te praten. Als hij dit niet wil, zal de partij hem proberen te dwingen via een motie. Daarvoor is een Kamermeerderheid nodig, maar die lijkt er te zijn.
De Vaste Kamercommissie praat woensdagmorgen met minister Brinkhorst. Een groot aantal werknemers van bedrijven in Delfzijl zal bij dit debat aanwezig zijn.