Burgemeester Appel van Delfzijl stapt op

DELFZIJL - Maritje Appel heeft dinsdagavond haar ontslag aangeboden als burgemeester van Delfzijl. Er was volgens haar een 'onwerkbare situatie' ontstaan.Commissaris van de Koningin Hans Alders overlegde dinsdagavond met de fractievoorzitters in de gemeenteraad van Delfzijl over de bestuurscrisis. Daarbij bleek dat een raadsmeerderheid niet vond dat Appel haar portefeuille Personeel en Organisatie terug moest krijgen.
Die portefeuille was haar vorige week dinsdag afgenomen door de wethouders Westerink (CDA), Houwerzijl (VVD) en Scharft (PvdA) vanwege ernstige conflicten met de ambtelijke top van de gemeente. Appel was op dat moment op vakantie in de VS. De wethouders beschuldigden de burgemeester van het achterhouden van belangrijke informatie.
Appel had maandagavond tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad nog geprobeerd om de beschuldigingen van de wethouders te weerleggen. Ze maakte toen meteen ook duidelijk niet verder te willen met de drie wethouders. Daarmee legde ze een besluit over haar aanblijven in Delfzijl in handen van de gemeenteraad. Toen dinsdagavond bleek dat de collegepartijen PvdA, CDA en VVD hun wethouders bleven steunen viel voor Appel het doek.
Maritje Appel-de Waart (PvdA) was de eerste gekozen burgemeester in de provincie Groningen. Op 25 februari 2004 won ze het referendum van haar opponent Jon Hermans (VVD), met 64 procent van de stemmen. Ze trad op 1 mei 2004 aan met de bedoeling de rust en stabiliteit te herstellen in het gemeentebestuur van Delfzijl. Daar slaagde ze echter niet in en de affaires en conflicten bleven doorgaan.