RTV Noord-producties onderscheiden met NL Award

LATTROP - Twee programmamakers van RTV Noord zijn sinds donderdag een NL-Award rijker.
Wiebe Klijnstra en Pieter de Hart mochten, tijdens de regionale radio- en tv-dagen in Lattrop, de onderscheidingen in ontvangst nemen.
Klijnstra kreeg zijn award voor de radioachtergrond ‘Taai en fel gestreden’ over het leven van dominee en verzetsstrijder Bastiaan Jan Ader uit Nieuw-Beerta. De Hart ontving de award voor de tv-documentaire ‘Brinta, gaar in het pak’.
De jury, waarin onder anderen Harmen Siezen en Felix Meurders zetelden, kenschetsten de bijdrage van Klijnstra, over de in 1944 gefusilleerde dominee en verzetsstrijder Bastiaan Jan Ader als een 'schildering met woorden, geboetseerd tot een rijke radiodocumentaire'. 'Wie in een zo beperkte tijd de luisteraars een zo lange en lang vervlogen geschiedenis kan doen (mee) beleven is een radiokunstenaar', waren bovendien de lovende woorden die Klijnstra ten deel vielen.
Het verdwijnen van de Brintafabriek in Foxhol stond centraal in de bijdrage van Pieter de Hart. 'Een beeldend verhuisbericht' , aldus de jury, met 'prachtig archiefmateriaal en een originele vormgeving. Pieter de Hart maakte 'Brinta, gaar in het pak', samen met Ronald Pras (camera) en Sjoerd Halma (vormgeving).