Marianne Timmer wint goud op 1000 meter

TURIJN - Marianne Timmer heeft een gouden medaille gewonnen op de 1000 meter van de Olympische Spelen.
Aan haar tijd van 1.16,05 minuut kon niemand komen. Acht jaar na haar succes op de Spelen in Nagano, mag Timmer zich opnieuw de koningin van de 1000 meter noemen. Timmer was gebrand op winnen, vooral ook vanwege haar diskwalificatie op de 500 meter, eerder deze week.
De Canadese Cindy Klassen pakte het zilver in 1.16,09; het brons was voor Anni Friesinger in 1.16,11.
Woensdag staat voor Timmer de 1500 meter op het programma. Na haar gouden race, was het voor NOC*NSF niet al te lastig om haar aan te wijzen. Ook Renate Groenewold, Ireen Wüst en Paulien van Deutekom hebben een startbewijs.

Timmer evenaart medaillerecord

Marianne Timmer trad met het winnen van haar gouden plak in de voetsporen van Yvonne van Gennip en Ard Schenk. De drie schaatsers hebben allen drie gouden medailles behaald.
Timmer won, zoals gezegd in Nagano al op de 1000 en 1500 meter. Van Gennip won goud in 1988 in Calgary op de 1500, 3000 en 5000 meter. Schenk behaalde zijn titels op de 1500, 5000 en 10.000 meter in 1972 in Sapporo.
Overigens mocht de kampioene, kort na haar overwinning, de felicitaties in ontvangst nemen van minister-president Jan Peter Balkenende.
Balkenende complimenteerde haar met de geweldige prestatie. Ook vertelde hij Timmer dat hij, in het gezelschap van vrouw en dochter de race met buitengewone belangstelling had gevolgd.

Geen huldiging Sappemeer

Ondanks de triomf van de Sappemeerse, zal het in Sappemeer ditmaal stil blijven. Dat was 8 jaar geleden wel anders, na het goud in Nagano. Toen werd Timmer door honderden fans gefêteerd.
Maar Roelof Stäbler, voorzitter van de Marianne Timmer-fanclub, vindt dat een huldiging nu wat minder op zijn plaats is. De schaatster woont al lange tijd niet meer in Sappemeer, maar in Heiloo. Het is dan ook aan die plaats Timmer in het zonnetje te zetten, vindt hij.