Gemengde gevoelens over komst Waal naar Delfzijl

DELFZIJL - De politieke partijen in Delfzijl reageren met gemengde gevoelens op de komst van Cees Waal. De 62-jarige Waal werd maandagavond door de Groningse Commissaris der Koningin Alders benoemd tot waarnemend burgemeester van de havenstad.
Hij moet orde op zaken stellen na het opstappen van burgemeester Appel. Binnen de gemeenteraad wordt verschillend gereageerd op de benoeming. Veel partijen zijn enthousiast, maar er zijn ook veel politici die liever eerst de kat uit de boom kijken.
Mr. Cees Waal uit Leiden is lid van de PvdA. Hij was van 1984 tot 1993 burgemeester van Deventer en daarna onder meer waarnemend burgemeester van Castricum en Sassenheim, waar hij voorbereidingen trof voor een gemeentelijke herindeling.
Eerder was Waal wethouder in Leiden. In 2003 solliciteerde hij in Leiden naar de burgemeestersvacature maar werd toen afgewezen door de vertrouwenscommissie.
Tijdens zijn burgemeesterschap in Deventer maakte Waal zich sterk voor bestuurlijke en sociale vernieuwing en ontwikkelde hij nieuw beleid ter bestrijding van voetbalvandalisme en gokverslaving. Bij zijn afscheid in 1993 werd hij benoemd tot ereburger van de stad Deventer.
Alders noemt Waal "een zeer ervaren bestuurder". Hij gaat er van uit dat Wal zeker de rest van het jaar" aan het bewind zal blijven in Delfzijl. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd ook de vinger aan de pols te houden in Delfzijl.
De aanstelling van Waal in Delfzijl gaat onmiddellijk in en hij is dinsdag al aan de slag gegaan in Delfzijl. Woensdag zal voor het eerst de gemeenteraadsvergadering voorzitten om daarna op vakantie te gaan.