RUG-onderzoek: assistenten schrijven illegaal recepten

GRONINGEN - Praktijkondersteuners, dokterassistenten en verpleegkundigen schrijven geregeld medicijnen voor, hoewel ze dat volgens de wet niet mogen. Dat zegt onderzoeker Houweling van de Rijksuniversiteit Groningen. De controle van huisartsen op deze recepten schiet volgens hem tekort.
Dat blijkt uit onderzoek van zes huisartsen en specialisten onder ruim vierhonderd praktijkondersteuners die zorg verlenen aan diabetespatiënten. ,,Er zijn nog geen tuchtzaken geweest, maar daar kan je op wachten'', aldus hoofdonderzoeker S. Houweling, huisarts in opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Om de werkdruk te verlichten, schakelen huisartsen steeds vaker assistenten in die een deel van de werkzaamheden kunnen overnemen. Zo schrijven praktijkondersteuners regelmatig medicijnen voor. Eenderde stelt recepten op zonder de controle van de huisarts, zei Houweling. De ondersteuners zijn echter niet opgeleid om medicijnen voor te schrijven. Bovendien blijkt ruim de helft van de
artsen de diabetespatiënten niet meer te zien. De onderzoekers pleiten voor een aanpassing van de wetgeving.
Het voorschrijven van medicijnen zou een voorbehouden handeling moeten worden, zodat er extra eisen worden gesteld. ,,Nu heeft niemand in de gaten wie verantwoordelijk is voor het voorschrijven van medicijnen'', aldus Houweling.