Wachttijden bij ruimen dode eenden door drukte

ZUIDHORN - Ondanks meerdere meldingen verzuimen de autoriteiten al dagen lang een verdachte dode eend in Zuidhorn op te ruimen. Piet Helmholt uit Zuidhorn zag het beest maandagavond liggen in de buurt van het zwembad. Hij meldde de vondst direct bij de politie in verband met een mogelijke besmetting met het vogelgriepvirus, maar de vogel nog steeds niet opgehaald. De dienst die het onderzoek uitvoert, heeft het te druk.
Helmholt vindt het vreemd dat de eend er nog ligt, terwijl de overheid burgers juist heeft opgeroepen meteen aan de bel te trekken bij de vondst van dood pluimvee. Nadat hij twee keer met de politie had gebeld, werd hij doorverwezen naar de Algemene Inspectiedienst in Heerlen. Ook die heeft nog geen actie ondernomen.
Woordvoerder Vinken van de AID is blij dat Helmholt de meldkamer heeft gebeld. De dienst geeft de meldingen door aan de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Die voert in Lelystad het onderzoek uit naar een mogelijke besmetting met vogelgriep. Een woordvoerster van de VWA laat weten dat het erg druk is bij de dienst, en dat het daardoor nog niet gelukt is de vogel op te halen. De meldkamer krijgt per dag zo'n 1000 meldingen, waarvan er 150 worden doorgestuurd naar de VWA.