Friese politie ziet reclamestunt aan voor bom

DRACHTEN - De politie in Friesland is op zoek naar een aantal uitgeholde boeken, waar draadjes uitsteken. De vondst van zo'n boek woensdag in een bus bij station Leeuwarden heeft voor grote opschudding gezorgd.
Een agent die met een bus van Arriva meereisde vond het boek. Er staken draadjes uit en op de kaft waren met de hand teksten geschreven. De agent aarzelde geen moment en schakelde de Explosieven Opruimingsdienst in. Die kwam er achter dat het niet een bom was, maar een reclamestunt van jongerencentrum Iduna in Drachten. Het bomboek was een prijsvraag.
Een 29-jarige Leeuwarder heeft in totaal tien boeken verstopt in bussen in de provincie Friesland. Hij is aangehouden, maar mocht na verhoor weer naar huis. Van de tien boeken zijn er drie teruggevonden. Ook in de bus naar Groningen zijn boeken verstopt. De politie vraagt iedereen die een boek heeft gevonden, dit af te geven bij de politie, zodat verdere onrust voorkomen kan worden. De Friese politie is erg boos dat de Leeuwarder 'juist in deze tijden waarin dreiging van terrorisme is' met deze actie kwam. Hij kan voor dit delict veroordeeld worden tot een celstraf van maximaal vier jaar.