Groninger protestsong tegen uitzetting asielzoeker

WINSCHOTEN - Twee Groninger muzikanten hebben een protestlied uitgebracht voor de uit Kongo gevluchte familie Samba. De asielzoekers wonen al 12 jaar in Winschoten en dreigen nu terug te worden gestuurd naar Kongo, waar ze naar eigen zeggen hun leven niet zeker zijn.
Tenor Eppe Bodde en zanger/componist Harry Rijnbergen hebben een protestsong gemaakt tegen het huidige asielbeleid. De Oost-Groninger muzikanten willen met het nummer voorkomen dat de Winschoter asielzoeker Reddy Samba en z'n vrouw Kola Ntima na twaalf jaar terug moeten naar Congo.
Op 6 maart moet de familie verschijnen op een hoorzitting bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst. Ze hopen dat die een positief advies geeft. Gebeurt dat niet, dan vrezen ze in Congo voor wraakacties van aanhangers van oud-dictator Mobutu.
De twee makers zijn geen onbekenden in de Groningse muziekwereld. Rijnbergen werd bekend als zanger van de popgroep de Ro-d-ys, terwijl Bodde z'n sporen verdiende in de operettewereld. Het protestlied 'Mien Buurman' werd donderdag 2 maart gepresenteerd.