PvdA en SP grote winnaars van verkiezingen

GRONINGEN - In Delfzijl regende het blanco stemmen, in Groningen zijn de PvdA en de SP de komende vier jaar heer en meester en in Menterwolde leverden de sociaal-democraten juist in ten faveure van de kleinere partijen.
De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2006 stroomden snel na de sluiting van de stembureaus binnen. De PvdA en de SP bleken in de meeste gemeenten de grote winnaar. Alleen in Menterwolde en Bellingwedde verloren de sociaal-democraten terrein.
Zoals verwacht werden de verkiezingen in Delfzijl met buitengewone belangstelling gevolgd, door de recente politieke strubbelingen. Veel mensen in Delfzijl zouden dinsdag blanco gaan stemmen uit protest tegen het politieke gekonkel en dat gebeurde dan ook. Maar liefst 30 procent van de kiezers koos voor de blanco stem. 'Een duidelijk signaal dat het anders moet', zo was de reactie van waarnemend burgemeester Cees Waal.
Opvallend genoeg won de PvdA, die toch door velen als boosdoener van de crises gezien wordt, twee zetels. Echt grote winnaar is echter de ChristenUnie. Die won 3 zetels en gaat dus van 1 naar 4 zetels. Grote verliezer in Delfzijl is Gemeentebelangen. De partij kwam vier jaar geleden vanuit het niets met 6 zetels. Nu staat de partij, die gaandeweg de afgelopen vier jaar in drieën werd opgesplitst na ruzies en rechtszaken, met lege handen.
Ook in de stad Groningen bleken PvdA en SP de grote winnaars. De PvdA ging van 9 naar 12 zetels, de SP van 5 naar 7. De VVD en het CDA leverden daarentegen fors in.
Overigens had de PvdA in Menterwolde juist te maken met verlies. De partij ging van 8 naar 6 zetels, terwijl de kleinere partijen, waaronder nieuwkomer Kritisch Menterwolde, winst boekten.
En het communistisch bolwerk in de gemeente Reiderland is niet meer: de NCPN ging van 5 naar 2 zetels en verloor er dus 3.