'Formateur niet nodig bij onderhandelingen Delfzijl'

DELFZIJL - De onderhandelingen in Delfzijl voor een nieuw te vormen college, hoeven niet al te lang te duren. Dat zegt lijsttrekker Steenbergen van de ChristenUnie. Voorwaarde is wel dat de PvdA eerst orde op zaken stelt.
De ChristenUnie is met vier zetels in de nieuwe raad na de PvdA de grootste fractie. Naar verwachting zal het nieuwe college van de havenstad vier wethouders gaan tellen. Twee van de PvdA, één van de ChristenUnie en mogelijk één van het CDA.
Een formateur is dan ook niet nodig, zo denkt Steenbergen. Als alle neuzen dezelfde kant op staan, moeten de partijen er snel uit kunnen zijn, want qua programma's zijn er veel raakvlakken en overeenkomstige doelen, zo denkt Steenbergen.
Zaterdag gaat de PvdA bepalen wie de nieuwe gemeenteraadsfractie in de havenstad de komende vier jaar aan gaat voeren. Wie de kandidaten zijn, is onduidelijk. Op basis van het aantal uitgebrachte voorkeurstemmen, zou Jan Wieringa de meest voor de hand liggende kandidaat zijn.
De huidige fractievoorzitter Jan Menninga wil nog niet zeggen of hij in is voor het voorzitterschap. Ondanks alle druk om op te stappen gaat Menninga voor een nieuwe raadsperiode van 4 jaar.