Grootschalige vetfraude in Westerkwartier

LEEK - Vijftien horecabedrijven uit Leek en Marum zijn door de politie betrapt op het illegaal afvoeren van afgewerkt frituurvet. Dit gaven ze mee aan een 41-jarige Leekster en medewerkers van een loonbedrijf uit Tolbert. Deze loosden het vet illegaal in het riool en reden het uit over het land. De verdachte uit Leek, die het vet ophaalde in opdracht van een bedrijf uit zijn woonplaats, heeft verklaard dat de illegale lozingen al negen jaar plaatsvinden.
De politie kwam de vetfraude op het spoor naar aanleiding van tips van kijkers van het televisieprogramma Opsporing Noord. Daarin werden op 28 februari foto's vertoond van een man die zijn giertank leegde in het riool van Leek.
Het blijkt nu dat deze man niet alleen heeft gehandeld. De 41-jarige verdachte die de politie heeft aangehouden, loosde het vet illegaal in het riool. Ook stortte hij een deel van het vet in zijn gierkelder, om het vervolgens over het land uit te rijden.
Het loonbedrijf uit Tolbert loosde het vet eveneens in een gierkelder, waarna het werd uitgereden. Het Regionaal Milieuteam en de politie in Leek hebben samen het onderzoek uitgevoerd. Tegen de horecabedrijven en de vetlozers is proces-verbaal opgemaakt.