Klokkenluider van Nieuwolda krijgt boete van 50 euro

MIDWOLDA - Kunstenaar Marten Grupstra krijgt een boete van vijftig euro wegens het illegaal luiden van de kerkkok op het dak van zijn atelier in Nieuwolda. Hij deed dat op verzoek van RTV Noord, dat een reportage maakte over het klokkeluidersconflict met Grupstra's buren. De omroep heeft aangeboden de boete te betalen.
RTV Noord heeft inmiddels aangeboden de boete te betalen. Op verzoek van een verslaggever liet kunstenaar Marten Grupstra vorig jaar de klok op het dak van zijn atelier in Nieuwolda nog eenmaal luiden. De gemeente Scheemda had dat verboden na aanhoudende klachten over geluidsoverlast.
Het Openbaar Ministerie heeft onderzocht of ook de verslaggever van RTV Noord vervolgd kon worden wegens het aanzetten tot het overtreden van milieuwetgeving. Dat gebeurt niet.
Dat Grupstra een boete heeft gekregen, betekent niet dat zijn klokje nooit meer zal klinken: hij heeft inmiddels een milieuvergunning gekregen. Uit akoestisch onderzoek bleek namelijk dat het geluidsniveau van de klok binnen de wettelijke normen valt.