In Groningen gepakte afperser krjigt vier jaar cel

ROTTERDAM - De man die vorig jaar heeft geprobeerd Unilever, Campina en nog vijf andere bedrijven af te persen, moet van de rechtbank in Rotterdam vier jaar de cel in, waarvan een jaar voorwaardelijk.
De rechter deed dinsdag uitspraak in de zaak van de 35-jarige Bart van der R. Volgens de rechtbank zijn alle feiten waarvan de man werd verdacht, bewezen.

Van der R. dreigde in november producten van onder meer Unilever, Campina, Super de Boer en Friesche Vlag te vergiftigen met onkruidbestrijdingsmiddelen als de bedrijven hem niet zouden betalen.
De verdachte eiste bedragen variërend van 20.000 tot 40.000 euro. Hij werd gearresteerd bij een pinautomaat in Groningen. Hij was op dat moment aan het kijken of er al geld was gestort. Van der R. heeft zeven pogingen tot afpersing gedaan.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM), dat twee weken geleden vier jaar cel had geëist, zijn de schriftelijke bedreigingen zeer schadelijk geweest. Ze hebben volgens justitie binnen de getroffen bedrijven geleid tot 'onzekerheid, angst en een hoop sores'.
Het feit dat de verdachte enkele jaren geleden ook al eens eerder is veroordeeld voor het afpersen van bouwbedrijf Strukton voor ruim 2 miljoen euro, heeft de rechtbank doen besluiten een gevangenisstraf van vier jaar op te leggen. In het ene jaar voorwaardelijk kan Van der R. via de reclassering proberen weer een
gewoon leven te gaan leiden, aldus de uitspraak.