Meetinstrument SRON volgende week getest

GRONINGEN - Technici van ruimtevaartbedrijf SRON uit de stad leggen de laatste hand aan ingewikkeld instrument dat het hart vormt van de zogeheten Herschel satteliet.
Als alles mee zit gaat in augustus volgend jaar de Ariane 5 raket omhoog met aan boord de Herschel infrarood satelliet. Het hart van de Herschel komt uit Groningen.
De HIFI is een uiterst gevoelig detectieapparaat dat straling opvangt en deze kan omzetten in electrische signalen. De afgelopen acht jaar is er door Groningse technici gewerkt aan het appraat. Daarmee moet de geschiedenis van het heelal in kaart worden gebracht.
Er zijn al enkele testversies gebouwd, maar nu is bijna het exemplaar af dat daadwerkelijk de ruimte in gaat. Volgende week volgen de eerste tests, waarbij het instrument zal worden afgekoeld tot een temperatuur van -256 ° C. Dan wordt gecontroleerd of het instrument daadwerkelijk doet wat het moet doen.
Hoewel de lancering steeds dichterbij komt, voelen de instrumenmakers geen stress. "Een goed instrument is onze belangrijkste doelstelling", aldus projectleider Klaas Wildeman.