Winnaar verkiezingen Vlagtwedde buitenspel gezet

VLAGTWEDDE - Een monstercoalitie van Gemeentebelangen, CDA, VVD en ChristenUnie heeft de grote verkiezingswinnaar in Vlagtwedde buitenspel gezet. De PvdA is in de oppositie gedwongen. Wethouder Jouke Dijkstra van de PvdA noemt de collegevorming een schoffering van de kiezers.
De PvdA was met twee zetels winst de grote winnaar in Vlagtwedde, maar juist de verliezers CDA (-2) en VVD (-1) gaan regeren, samen met de ChristenUnie, die gelijk bleef en Gemeentebelangen, dat een zetel won.
Hendrik Klap van Gemeentebelangen vindt het niet vreemd overkomen dat de winnaar buitenspel is gezet. "De kiezer heeft vooral volgens de landelijke trend gestemd, dat zie je aan de terugval van CDA en VVD en de winst van de PvdA. Maar hier in Vlagtwedde hebben de christendemoctraten en de liberalen het helemaal niet zo slecht gedaan."
Volgens hem is het dan ook niet nodig om bij de collegevorming rekening te houden met de afrekening van de kiezer. "Die was op landelijk niveau, niet lokaal." Bovendien: "De PvdA wilde een college van twee partijen en ze wilden twee wethouders. Dat was voor ons geen optie. Daarom zijn wij tegelijkertijd met de PvdA met de andere partijen gaan praten."
"Deze wijze van opereren is niet de juiste, zal ik in nette bewoordingen zeggen", aldus Jouke Dijkstra van de PvdA. Hij ontving dit weekend veel telefoontjes van leden die vragen hoe het zover heeft kunnen komen. "Landelijke tendensen hebben weliswaar meegespeeld, maar de kiezer heeft niet onbewust een knop op de stemcomputer ingedrukt."