Inwoners Waterhuizen moe van noodaggregaat

WATERHUIZEN - Enkele inwoners van Waterhuizen krijgen al een half jaar stroom van een gammele noodaggregaat. Bijna elke week valt de stroom uit. Essent wil wel een nieuwe stroomkabel aanleggen, maar heeft nog geen vergunning van de provincie.
"De kaarsen en de zaklantaarn liggen tegenwoordig standaard klaar", zegt mevrouw Buivenga, een van de bewoonsters van de huizen bij de brug over het Winschoterdiep die zijn gedupeerd. In oktober werd de kabel kapotgetrokken bij werkzaamheden aan de kade van het Winschoterdiep. Een woordvoerder van Essent erkent dat er veel storingen zijn, maar stelt ook dat de noodstop van de aggregaat enkele keren is ingedrukt door onverlaten. Daarom is er nu een kooi om het ding gebouwd.
Omdat de kabel in een dijklichaam ligt, is de breuk niet makkelijk te repareren. Essent zegt bovendien de hiervoor benodigde vergunning maar niet te krijgen van de provincie. Die is bang dat bij reparatie de dijk beschadigd zou worden, en vraagt daarom een uitgebreid reparatieplan.
Dat is Essent nu aan het indienen. Het bedrijf verwacht binnen drie weken de vergunning te krijgen. Daarna gaat het nog ongeveer drie weken duren voor de reparaties zijn uitgevoerd.