Noord Nu blikt terug op 10 jaar IOS

GRONINGEN - De popgroep IOS (IsOokSchitterend!) viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Zanger Joost Marsman blikt vanavond in Noord Nu terug op die periode.
De band IsOokSchitterend! komt voort uit een gelegenheidsduo dat in 1995 wordt opgericht om in dat jaar namens de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus mee te doen aan een landelijk songfestival voor studentenbands. Het duo wordt hierna versterkt met onder meer zanger Joost Marsman. De band die hieruit ontstaat doet in 1996 opnieuw mee aan het songfestival waar ze met "Vallende ster" een vierde plaats bereiken.
Eind 1996 treedt de band op in het Radio Noord-programma "Muziekmelange". Ze komen in contact met technicus/producer Michiel Hoogenboezem (RTV Noord, De Dijk, Ten Sharp) die met hen "Voltooid verleden tijd" opneemt. Op het studentensongfestival in 1997 bereiken ze met dit liedje de eerste plaats.
De band rond zanger Joost Marsman sleept vervolgens een platencontract in de wacht en maakt een vliegende start door met "Voltooid verleden tijd" ook landelijk een dikke top-10 hit te scoren. Eind 1997 maakt de band samen met Hoogenboezem het eerste album "Hemel & aarde".
Ondanks de honderden live-optredens, albums en vele singles die volgen blijft een echte doorbraak uit. In 2005 komt daar verandering in als de single "Hoe het voelt" (van het nieuwe album "4") in de hitlijsten terechtkomt en daar maanden lang in blijft staan.
Alles komt verder in een stroomversnelling als de Staatsloterij het nieuwe liedje "Uit de schaduw" kiest als soundtrack voor de nieuwe landelijke radio- en tv campagne. Het liedje verschijnt op 20 februari als single; aan een videoclip wordt gewerkt.
Op 9 april geeft de band een jubileumoptreden in het Amsterdamse Paradiso waarbij verschillende artiesten waar IOS de afgelopen jaren mee heeft samengewerkt te gast zullen zijn. Zowel voor de band als voor de fans belooft het een bijzondere avond te worden, waarbij veel hoogtepunten uit 10 jaar IOS de revue zullen passeren.
Op 2e Paasdag is Noord Clips XL helemaal gewijd aan IOS en zit daarin ook een uitgebreid verslag van deze jubileumavond.