Plan voor draadloos internet in stad Groningen

GRONINGEN - Groningen moet de eerste draadloze internetstad van Nederland worden. Als het aan Wireless Groningen ligt, is dat in 2010 gerealiseerd.
Het lijkt haast te mooi om waar te zijn: met je laptop een mailtje versturen terwijl je op de Grote Markt in het zonnetje zit. Of op een bankje in het Noorderplantsoen je mail checken.
Op zich is draadloos internet niet nieuw. In steden als Amsterdam, maar ook in congrescentra en hotels, verschijnen steeds meer hotspots, zogenoemde basisstations. In de omgeving van zo'n hotspot kunnen mensen via hun laptops e-mailen en internetten. Maar een complete stad als hotspot is uniek voor Nederland.
Wireless Groningen is een project van de Rijksuniversiteit, de provincie en de gemeente Groningen. Het project kost een paar miljoen euro, maar Schuiling denkt dat dit geld terugverdiend kan worden. Zo is in Newcastle een dergelijk project gestart in een achterstandswijk. Het bleek dat de werkloosheid daalde doordat mensen opleidingen gingen volgen of projecten gingen opzetten. Een bijkomstig voordeel is dat draadloos internetten uiteindelijk een stuk goedkoper kan dan nu het geval is.