Groningen krijgt links stadsbestuur

GRONINGEN - De gemeente Groningen krijgt een college van PvdA, SP en GroenLinks. De partijen hebben hier donderdag overeenstemming over bereikt. De PvdA levert drie wethouders, de SP twee en GroenLinks één. Hiermee komt er een extra wethouder in het college.
Het is voor het eerst sinds het begin van de jaren tachtig dat in de stad een links

meerderheidscollege aantreedt. Voor de SP is het de allereerste keer dat de partij in de stad deelneemt aan een links college. Door de linkse coalitie verdwijnen de VVD en het CDA uit het college.
De onderhandelingen voor de vorming van het college verliepen moeizaam. Zeker is dat het nieuwe stadsbestuur miljoenen euro's moet bezuinigen, om de tekorten bij de sociale dienst in de stad op te lossen. Hoe het college dat wil aanpakken, wordt volende week bekend. Dan presenteert het nieuwe bestuur haar definitieve collegeprogramma. Ook wordt dan bekend welke wethouders welke portefeuilles krijgen.
Frank de Vries wil voorlopig nog niet reageren, ook niet op de vraag of het niet vreemd is dat in tijden van bezuinigingen er een extra wethouder wordt aangesteld.