Boeren in Veenkoloniën leggen wandelpad aan

EXLOERVEEN - Negen akkerbouwers uit de Veenkoloniën gaan wandelpaden aanleggen op hun land. Met de nieuwe wandelroutes hoopt de stichting 'Boeren met Uitzicht' veel toeristen naar de regio te trekken.
Er komen in eerste instantie twee routes: één van twaalf en één van acht kilometer. Naast de wandelpaden worden bloemenzaden gezaaid, zodat de routes er in de zomer vrolijk gekleurd bijliggen.
"Er is altijd gezzegd, in de Veenkoloniën moet wat anders gebeuren dan alleen het verbouwen van aardappels", zegt akkerbouwer Luink van der Laar. "Dat willen wij ook wel: we hebben al veel geprobeerd, vezelhennep, het glutenvrije gewas teff. Nu wil de overheid wandelroutes op boerenland stimuleren. Daar zijn wij op ingesprongen."
De naam van de stichting is gekozen vanwege het wijdse uitzicht in de velden. "Je kan hier kilometers wegkijken." Wanneer de paden een succes zijn, willen de Boeren met Uitzicht de paden ook aansluiten op wandelroutes op de Hondsrug. Ook bekijkt de stichting de mogelijkheden van mountainbikepaden.