Alders woedend over afblazen Zuiderzeelijn

GRONINGEN - Commissaris der Koningin Alders van Groningen is woedend over de beslissing van het kabinet de aanleg van de Zuiderzeespoorlijn af te blazen. Volgens Alders is het besluit slecht onderbouwd.
Hij vindt het bovendien onbehoorlijk dat het kabinet het Noorden vraagt zelf geld voor de economische versterking op tafel te leggen voordat het kabinet zelf in de buidel tast. De Randstad hoeft dit niet. "Als je met elkaar zulke langlopende afspraken hebt, mag je best om geld vragen, maar dit is onbehoorlijk. We hebben de komende jaren al flink hogere lasten. Ik vind het een oneerbaar voorstel."
Alders hoopt dat alle noordelijke politici en het bedrijfsleven samen het kabinet nog op andere gedachten kunnen brengen. "Er is nu de vreemde situatie dat er inspraak is over het voorstel niets te doen. We moeten massaal van ons laten horen, en zeggen dat wij vinden dat het anders moet."
Er is niet genoeg gekeken naar de ruimtelijke uitwerking van de plannen. Het is alleen een rekenmethode die is toegepast, en ook daar kan je je vrgen
"We hebben uitgevoerd wat de Tweede Kamer wilde, en die zag het niet zitten", zei minister Peijs donderdagavond in een reactie op Alders. "Dus blijven vastklampen aan de Zuiderzeelijn heeft geen zin."