Grootegast wil ontsnapte damherten afschieten

GROOTEGAST - De stichting Faunabeheer Groningen gaat in opdracht van de gemente Grootegast ontsnapte damherten afschieten. De herten zijn vorig jaar september ontsnapt uit een dierenweide en lopen inmiddels half verwilderd door de gemeente.
"Het is geen leuk besluit, maar vanuit het oogpunt van openbare orde is dit de enige mogelijkheid", zegt burgemeester Kor Dijkstra. "De herten lopen vaak over de openbare weg, soms midden in het dorp bij mensen in de tuin." Vangen is geen optie meer, omdat de beesten te zeer verwilderd zijn.
De damherten wisten in september 2005 te ontsnappen uit de dierenweide in Sebaldeburen. Die werd op dat moment verbouwd. Sindsdien zwerven ze rond door de gemeente Grootegast. Burgemeester Dijkstra is bang dat er ongelukken gebeuren. "En als er iemand overlijdt na een aanrijding, is de gemeente toch de eerste instantie die er op wordt aangekeken."
Eigenlijk had Grootegast de beesten al in november af willen schieten. "Maar door het gedoe rondom de mus die in Leeuwarden werd doodgeschoten vlak voor Domino Day is dat toen niet doorgegaan."