CDA wil spoeddebat over afblazen Zuiderzeelijn

DEN HAAG - Het CDA wil een spoeddebat in de Tweede Kamer over het afblazen van de Zuiderzeelijn. Kamerlid Joop Atsma wil op korte termijn duidelijkheid wat er gaat gebeuren met het Zuiderzeetraject en het geld dat hiervoor gereserveerd is.
Vorige week zette het kabinet een definitieve streep door de snelle spoorverbinding tussen het Noorden en de Randstad. Ook liet het kabinet weten dat het niet vanzelfsprekend is dat de 2.7 miljard euro die voor de verbinding van Schiphol en Groningen waren gereserveerd, naar het Noorden komen.
"Het is nooit de afspraak geweest dat het Noorden bij zou moeten betalen", zegt Atsma hierover. Hij wil daar graag opheldering over van het kabinet, net als over de brief die het kabinet verstuurde. "Die maakt onvoldoende duidelijk wat het nu wil. Het is niet voor niets dat er volop discussies gaande zijn in het Noorden." Het kabinet moet de toezeggingen die in het verleden aan het Noorden gedaan zijn op eens op een rij zetten, en ze ook nakomen, vindt het CDA-kamerlid.
In Provinciale Staten van Groningen wordt vandaag een spoeddebat over het afblazen van de Zuiderzeelijn gehouden. In de Tweede Kamer hebben andere fracties zich nog niet bij de wens voor een spoeddebat aangesloten.