'Zakdoek in de ring' stelt politiek Delfzijl teleur

DELFZIJL - Politiek Delfzijl is teleurgesteld in de opheffing van het comité Witte Zakdoek. "Dit is echt te vroeg", zegt fractievoorzitter Auke Zoethout van de PvdA. "We hebben net de zoektocht naar de wethouders afgerond." Ook waarnemend burgemeester Waal vindt het verwijt dat het comité niet serieus wordt genomen, onterecht.
Het comité Witte Zakdoek in Delfzijl hief zichzelf woensdag op. Er is grote teleurstelling bij de actiegroepering, die werd opgericht uit onvrede met de jongste bestuurscrisis in de havenstad. "Wij voelen ons met een aai over de bol en met een snoepje in de hoek gezet", beschrijft woordvoerder Jan Hendrik Polhuijs het gevoel dat de actievoerders over hebben gehouden.
De crisis in Delfzijl leidde half februari tot het vertrek van het complete gemeentebestuur en tot ingrijpen door commissaris van de Koningin Alders en minister Remkes van Binnenlandse Zaken.
Bij de verkiezingen stemden drieduizend mensen uit protest blanco, op advies van het adhoc-comité Witte Zakdoek. "Maar met die stemmen gebeurt helemaal niets", klaagt Polhuijs. "Terwijl je eerst de hemel ingeprezen wordt als comité. Zo gaat politiek Delfzijl dus om met mensen die een positieve bijdrage aan de democratie willen leveren."
PvdA'er Zoethout bestrijdt dat er niet naar de verwijten van de Zakdoekjes geluisterd wordt. "Dat men niks hoort, wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Als PvdA nemen wij het signaal van de blanco-stemmers zeer serieus. Maar betrokkenheid bij de politiek is niet het exclusieve recht van het comité."
Polhuijs vindt niet dat zijn comité de zakdoek te vroeg in de ring gooit. "Wij hebben van alle kanten voldoende signalen gekregen om te zeggen: dit heeft geen zin meer."