Bellingwedde wil provincie voor de rechter slepen

WEDDE - De gemeente Bellingwedde wil de provincie Groningen voor de rechtbank slepen, omdat het van gedeputeerde Calon geen woningen mag bouwen. De gemeente heeft het gevoel door de provincie gepest en gechanteerd te worden. Mark Calon ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden.
De gemeente stapt daarom óók naar de minister en zal tevens haar beklag doen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Hier zal de gemeente haar beklag doen over concurrentievervalsing.
Bellingwedde wil graag huizen bouwen, maar kan dat niet door een verbod van de gemeente. Wethouder Melle Wachtmeester is woedend dat zijn gemeente niet meer mag bouwen, terwijl projecten waar de provincie in participeert zoals Meerstad en de Blauwe Stad geen strobreed in de weg worden gelegd.
"Daarom kloppen we ook aan bij de NMA", zegt wethouder Melle Wachtmeester. "En wanneer die een uitspraak doet, zou het wel eens zo kunnen zijn dat de provincie zich terug moet trekken uit deze grote projecten. Dit gebeurt nergens anders."
Bellingwedde vraagt volgens Wachtmeester niet veel van de provincie. "Wij mochten per jaar 25 nieuwe woningen bouwen, verdeeld over zes dorpen. Dat contingent is al teruggebracht naar veertien, en nu dus naar nul. Omdat andere gemeenten hun contingent niet hebben behaald, in de meeste gevallen is maar de helft gebouwd, worden wij gestraft omdat we het wel goed doen."
Calon denkt dat Bellingwedde het contingent wil gebruiken voor het aanleggen van een grensdorp. Bovendien heeft de gemeente zelf haar eigen contingent niet volgebouwd, dus ze mag nog bouwen. "Een onafhankelijk onderzoeksbureau bepaalt hoeveel woningen er nodig zijn, wij geven daar alleen toestemming voor. Wachtmeester heeft daar nooit over geklaagd, tot nu."