Palingplan Europarlementariër Maat krijgt steun

BRUSSEL - CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat uit Paterswolde krijgt brede steun voor zijn reddingsplan voor de paling. Een commissie van visserijspecialisten in het Europees Parlement wil het plan invoeren. Alleen de Europese Commissie moet nu nog groen licht geven.
Noordelijke palingvissers profiteren bij uitstek van het plan voor de bescherming van de palingstand. Volgens dat plan moet elk land waar paling wordt gevangen, voor juli 2007 een beheersplan opstellen dat door Brussel moet worden goedgekeurd.
Zo kunnen alleen vissers die zelf actief bijdragen aan het op peil houden van de visstand. In Groningen gebeurt dit al. Sportvissers, beroepsvissers en natuur-organisaties werken hiervoor samen. "Ik denk dan ook dat onze palingvissers er versterkt uit zullen komen", zegt Maat.
De stand van de glasaal baart Maat de meeste zorgen. "Dat komt omdat de jonge glasaal massaal wordt gevangen in landen als Frankrijk en Spanje. De jonge vissen worden geëxporteerd naar China. Het beheersplan moet er voor zorgen dat de glasaal in Europa blijft. Zo kan ook de prijs wat dalen."