Vergoeding veerboot inzet conflict Spijker en FNV

WINSCHOTEN - Transportbedrijf Spijker in Winschoten is met FNV Bondgenoten in conflict over de betaling van onkostenvergoedingen aan haar chauffeurs. Het bedrijf kortte jarenlang onterecht chauffeurs die gebruik maken van een veerboot.
Al jaren heeft Spijker gekort op de onkostenvergoeding voor chauffeurs die gebruik maken van een veerboot. Bij de overtocht is een maaltijd inbegrepen, en daarom kortte Spijker per overtocht een bedrag van 17,50 op de onkostenvergoeding. In hoger beroep veroordeelde de rechter Spijker met terugwerkende kracht alsnog tot het betalen van de volledige vergoeding.
Dit levert voor Spijker een strop op van tonnen. Per chauffeur gaat het namelijk om duizenden euro's. Directeur Henk Spijker zegt in geldnood te komen wanneer ze het hele bedrag terug moet betalen. Daarom trad hij in overleg met FNV Bondgenoten om tot een schikking te komen. Maar tijdens de bespreking kwam hij niet met cijfers over de brug. Volgens de FNV huilt Spijker dan ook krokodillentranen. Uit de cijfers van de Kamer van Koophandel trekt de FNV de conclusie dat Spijker genoeg eigen vermogen heeft.
"Volgens de fiscus en het CAO-controle apparaat heb ik het juist gedaan, een maaltijd wordt gezien als loon, alleen de rechter denkt er anders over." Spijker overweegt nog in cassatie te gaan, maar zal in ieder geval in het vervolg wél de vergoedingen uit gaan betalen.