Delfzijl heeft geen cent voor nieuw beleid

DELFZIJL - De drie coalitiepartijen die de komende vier jaar in Delfzijl de dienst uitmaken, zeggen dat de havenstad financieel zelfstandig kan blijven. Ze hebben het huishoudboekje sluitend, maar er moet wel fors bezuinigd worden en er is geen cent voor nieuw beleid.
De artikel 12 status, waarbij de gemeente onder curatele van het rijk geplaatst wordt is niet nodig, denken de PvdA, de ChristenUnie en de VVD. Fractievoorzitter Jan Menninga van de PvdA: "Wij willen onze eigen broek ophouden, en voorkomen dat we onder deze status gaan vallen. Ook al komt er dan geld van het rijk voor enkele noodzakelijke ontwikkelingen."
De meeste bezuinigingen vinden plaats binnen de personeelsbegroting. Er hoeven geen mensen uit, maar door enkele meevallers door het nieuwe zorgstelsel en de VUT-regeling kan Delfzijl geld besparen. Daarnaast blijven de bezuinigingen die de vorige raad heeft vastgesteld, van kracht. De Molenberg moet bezuinigen, net als de brede welzijnsinstellingen.
Er is alleen geld voor de revitalisatie van de Farmsumerpoort. Per jaar wil de coalitie daarnaast vijf ton beschikbaar houden voor nieuw beleid. Ook zullen de nieuwe wethouders kijken of er binnen hun portefeuilles nog ruimte is voor bezuinigingen.