Beeld van Kate Moss komt aan in Groninger Museum

GRONINGEN - Kate Moss is in Groningen. Althans, een beeld van haar. Vrijdagmiddag werd het afgeleverd bij het Groninger Museum. Het beeld van het beroemde fotomodel is onderdeel van een expositie van Britse kunstenaar Marc Quinn.
Quinn beeldt de magere Kate Moss af in een extreme yoga-positie, zittend met haar benen in haar nek. Onder toeziend oog van conservator Sue-Ann van der Zijpp werd het vanmiddag uitgepakt en op een sokkel gezet...
Het Groninger Museum hoopt dat Kate Moss zelf het beeld komt onthullen tijdens de opening van de expositie van Quinn. Die is op 29 april. Conservator Sue-Ann van der Zijpp weet nog niet zeker of Moss komt.
De kans daarop lijkt echter groot: het Groninger Museum heeft een naam hoog te houden als het gaat om wereldberoemde eregasten bij de opening van exposities. Eerder waren zanger Bono van U2, oud-Sovjetleider Michael Gorbatsjov en Joan Collins te gast bij museumdirecteur Kees van Twist. Kate Moss is omstreden, omdat het Britse topmodel op de foto werd vastgelegd terwijl ze cocaïne snoof. De foto's verschenen in de Britse tabloid Daily Mirror.