Groningers wapenen zich tegen grieppandemie

GRONINGEN - Tien Stadjers wapenen zich met dieten en voorzorgsmaatregelen tegen een grieppandemie. Ze zijn er van overtuigd dat die uitbreekt, en wachten liever niet tot het kalf verdronken is, voor ze de put dempen.
De groep, onder aanvoering van voormalig RUG-onderzoeker drs. Wim van der meer uit de Stad, is er van overtuigd dat de vogelgriep zich zal gaan mengen met menselijke griepvirussen, waardoor een pandemie kan ontstaan. Ze voelen zich gesterkt in die mening door de geschiedenis. Ook aan de Spaanse Griep, die in 1918 het leven kostte aan miljoenen mensen, ging een vogelgriepgolf vooraf.
Van der Meer vond een speciaal Koreaans recept, Kim Chi, dat zorgt dat de afweer verbetert. Het gerecht bestaat uit zuurkool met gember, radijs, knoflook en Spaanse peper. Dagelijks eten de Groningers een boterham met Kim Chi. "In Korea hebben ze dit gevoerd aan kippen met vogelgriep, en die genazen", aldus Van der Meer. "En niet-zieke kippen bleven gezond nadat ze dit aten." Hij vermoedt dat dit komt door de melkzuurbacteriën in het gerecht.
Om te voorkomen dat de griep via straatstof het huis in komt, doet iedereen in huize Van der Meer de schoenen uit op een mat, gemaakt van een kartonnen doos. "Da's handig: als-ie vuil is, gooi je hem zo weg."