Piloot ULV dood na crash in woonwijk Stadskanaal

Piloot ULV dood na crash in woonwijk Stadskanaal
STADSKANAAL - In het zuiden van Stadskanaal is zaterdagmiddag omstreeks half twee een ultralightvliegtuig (ULV) neergestort. Daarbij is de piloot, een 64-jarige inwoner van Stadskanaal, om het leven gekomen. Het vliegtuig zou verstrikt zijn geraakt in de sleep van een reclamevliegtuig.
Volgens een ooggetuige vloog het ultralightvliegtuig in op een reclamevliegtuig. De ULV zou zijn neergestort doordat het verstrikt raakte in de sleep. Beide vliegtuigjes zouden elkaar niet geraakt hebben. Het reclamevliegtuig kon doorvliegen naar vliegveld Eelde.
Het vliegtuigje kwam terecht in de buurt van de Marconiflat in Stadskanaal. Het scheerde langs een aantal huizen bij de flat en heeft het puntje van een dak van een woonhuis afgeslagen. Het toestel kwam uiteindelijk terecht op een geparkeerde auto. Bij het neerstorten vloog het vliegtuig in brand. Door de brand is de piloot om het leven gekomen, heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De hulpverleningsdiensten hebben een opvangcentrum ingericht voor ooggetuigen.
Vorige week was er ook al een dodelijk ongeluk met een ULV. Toen stortte een 59-jarige instructeur uit Marum met zijn vliegtuigje neer tegen de hangar van vliegclub Westerwolde in Vledderveen. Uit piëteit bleef het vliegveld de afgelopen week dicht. Zaterdag was de eerste dag dat er weer gevlogen kon worden vanaf Westerwolde.
De Vliegclub Westerwolde wordt de laatste jaren achtervolgd door dodelijke ongelukken. Het ongeluk afgelopen Paasweekend was het vijfde ongeluk in vier jaar met een dodelijk slachtoffer.
In maart stortte in Haren (D), vlak over de grens bij Stadskanaal, een Duits ultralightvliegtuig neer. De 59-jarige piloot kwam daarbij om het leven. Nog geen week eerder moest een ULV-vlieger een noodlanding maken op vliegveld Westerwolde. In de zomer van 2002 verongelukten binnen twee maanden tijd drie toestellen.
De ongelukken zorgen voor grote onrust in de buurt, omwonenden van het vliegveld maken zich grote zorgen over hun veiligheid. De Statenfractie van het CDA stelde naar aanleiding van dit ongeluk al vragen over de veiligheid van ULV-vliegen. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft na het ongeluk in Stadskanaal aangekondigd de controles op kleine vliegvelden per direct uit te breiden.