Veenkoloniale glasvezelring nog dit jaar aangelegd

VEENDAM - Scholen in de Veenkoloniën kunnen dit jaar nog profiteren van supersnel internet. Het project waarbij een aantal Drentse en Groningse gemeenten gezamenlijk gebruik maakt van een glasvezelring blijkt een stuk goedkoper uit te vallen dan gedacht.
Dat kwam aan het licht tijdens de gemeenteraadsvergadering van Borger-Odoorn. Per school kost de aansluiting maar ongeveer de helft van wat was begroot. Dat komt doordat er veel concurrerende aanbieders boden op de aanbesteding, waardoor er een lagere prijs bedongen kon worden.
Ook zijn er subsidies van het Rijk en de provincies Groningen en Drenthe, waardoor scholen minder geld in de aanleg hoeven te steken. Naast een subsidie uit Den Haag van 1,3 miljoen euro steekt de provincie Groningen driehondderdduizend euro in het project. Drenthe draagt twee ton bij.
Niet alle scholen doen mee aan het project, omdat een glasvezelaansluiting duurder is dan bijvoorbeeld een ADSL-aansluiting. Maar de mogelijkheden van een glasvezelaansluiting zijn wel groter.