Windmolens ‘s nachts luidruchtig

GRONINGEN - Windmolens maken ‘s nachts meer lawaai dan overdag, blijkt uit onderzoek van de RUG. Hierdoor hebben omwonenden vaker last van slaapproblemen. Met de uitkomsten van het onderzoek kan niemand meer zijn ogen sluiten voor het probleem, stelt natuurkundige Frits van den Berg van de RUG.
Als het donker wordt kan er op grotere hoogte meer wind staan dan aan de grond. Dat komt omdat de atmosfeer in de nacht stabieler is dan overdag. Hierdoor blijft het aan de grond windstil, terwijl het op grote hoogte stevig waait.
Het draaien van de molens maakt een geluid dat qua toonhoogte en variatie overeenkomt met spraak. Omdat mensen voor dit soort toonhoogten extra gevoelig zijn, komen er veel klachten over het lawaai van windmolens. "Omwonenden vergelijken het geluid met dat van een eindeloze trein, de branding of een opstijgende Boeing 747", zegt Frist van den Berg, die promoveert op het onderzoek.
Van den Berg vindt dat overheden en energiebedrijven hun ogen niet langer kunnen sluiten voor lawaaiklachten van omwonenden. "Het stoort mijj dat de overheid en exploitanten de klachten afdoen als een 'not in my backyard'-houding. Dat is gewoon arrogant. Mensen die op één of twee kilometer afstand van een windpark wonen, hebben er wel degelijk last van. Bovendien worden de geluidsnormen overschreden."