Verkrachte jongen binnen twee weken overgeplaatst

GRONINGEN - De jongen die in jeugdgevangenis Het Poortje verkracht zou zijn door een 23-jarige jeugd-tbs'er moet binnen twee weken zijn overgeplaatst. Ook krijgt hij een schadevergoeding uitgekeerd. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald.
De advocaat van de tiener had in kort geding geëist dat de Staat hem zo snel mogelijk zou overplaatsen naar een instelling waar hij aan zijn gedragsstoornis kon worden geholpen.
De nu 17-jarige jongen zit nog steeds in het Poortje. Oorspronkelijk was hij geplaatst in een groep met jonge criminelen in plaats van een burgergroep. Twee weken geleden werd bekend dat hij in die groep het slachtoffer was geworden van verkrachting.
Advocaat Liesbeth Poortman noemt de uitspraak opzienbarend. "Het is voor het eerst dat een rechter heeft gezegd dat het opsluiten van niet-criminele probleemjongeren in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens." Ze denkt dat door het vonnis ook ouders van andere ten onrechte opgesloten kinderen naar de rechter zullen stappen.
Zij wachten daar op een plaats in een behandelkliniek. De wachttijden voor deze klinieken zijn zeer lang. De verkrachte jongere die nu moet worden overgeplaatst had zonder rechterlijke uitspraak nog ongeveer een half jaar moeten wachten.