Vinder lasergun krijgt standje in plaats van beloning

GRONINGEN - De Groningse politie heeft opnieuw een meer dan zevenduizend euro kostende lasergun laten slingeren. Stadjer Frederick Odink vond het apparaat waarmee de politie de snelheid van auto's meet vrijdag op een veldje naast de Sontweg in de stad.
Vermoedelijk zijn agenten het apparaat daar vergeten, nadat ze een snelheidscontrole hadden gehouden. Odink ging maandagmiddag naar de politie om de gun terug te brengen en verwachtte daar wel een beloning voor. "Bloemen vind ik ook hartstikke leuk, maar het ding is veel meer weer waard", zegt Odink. "En aangezien er vindersloon bestaat in ons land, heb ik daar ook recht op."
Volgens het Burgerlijk wetboek heeft Odink inderdaad 'naar omstandigheden recht op een redelijke beloning'. Die kan in de praktijk oplopen tot 10 procent van de waarde van het apparaat.
Maar maandagmiddag kreeg hij in plaats van zevenhonderd euro een reprimande van de politie, omdat hij het apparaat pas na drie dagen terugbracht. Nadat een agent het apparaat haastig terugnam van Odink, moest hij mee 'om even verder over de zaak te praten'.
Tijdens dat gesprek heeft de politie geen toezegging gedaan over een beloning voor de vondst, maar hem wel gezegd dat hij niet zo lang had moeten wachten met het terugbrengen. "Maar ik kon nergens vinden waar het apparaat heen moest, en dit weekend was het bureau aan de Rademarkt dicht", verontschuldigt Odink zich.
Het afgelopen weekend testten Odink en de medebewoners van zijn studentenhuis het apparaat, dat niet alleen snelheden kan meten, maar ook afstanden. "We hebben zondag alle kamers van ons studentenhuis opgemeten, om te controleren of de door de huisbaas opgegeven maten klopten."
In februari vonden twee Stadkanaalsters een lasergun die agenten hadden laten liggen. Zij kregen toen een Iris-cheque van tien euro als vindersloon.