Oost-Groninger scholen in geweer tegen MSN-taal

OUDE PEKELA - "Op het moment dat het over dingen gaat die je als ouders of school niets aangaan, en je leest mee, dan typen ze gewoon PAW in, Parents Are Watching, en gaat het gesprek ineens over nieuwe schoenen." Personeel van scholen in Oost-Groningen heeft door de populariteit van het chatprogramma MSN Messenger een flinke taalachterstand opgelopen. Maar de scholen slaan terug.
De directies van die scholen in Winschoten, Pekela, Scheemda en Reiderland willen daarvoor een protocol samenstellen waarmee pesten via het internet voorkomen kan worden.
Begin juni buigen de onderwijskrachten van de vier gemeenten zich over de aanpak. Directeur Jaap Spelde van de Feiko Clock school in Oude Pekela is mede-initiatiefnemer voor de aanstaande spelregels. Op zijn school geldt inmiddels al een verbod op het gebruik van MSN-taal, zodat ze niet buiten het toezicht van de leraren om kunnen communiceren.
"We hebben regelmatig te maken met jongeren die pesten via MSN", zegt Spelde. Dat gebeurt vaak in het weekend, en gaat verder dan het in het echte leven zou gaan. "Achter de computer durven mensen namelijk meer. Maar wij zitten maandag met de problemen als die mensen elkaar weer tegenkomen."
Spelde heeft al een 32 pagina's tellend boekje gemaakt met een lijst van de meest voorkomende MSN-afkortingen. Die worden vaak gebruikt om ouders en docenten met een kluitje in het riet te sturen. "Op het moment dat het over dingen gaat die je als ouders of school niets aangaan, en je leest mee, dan typen ze gewoon PAW in, Parents Are Watching, en gaat het gesprek ineens over nieuwe schoenen."