Gijs Luirink voor vijf jaar naar AZ

GRONINGEN - Voetballer Gijs Luirink van FC Groningen zal binnenkort een contract voor vijf jaar tekenen bij AZ. Groningen en AZ zijn het eens geworden over een afkoopsom. Luirink moet nog een aantal zaken regelen met de club uit Alkmaar, maar hij verwacht dat de zaak snel wordt afgerond.
FC Groningen ontvangt een bedrag van circa 3 miljoen euro voor het in feite nog tot 1 juli 2009 doorlopende contract van de 22-jarige centrale verdediger.
FC Groningen kocht Luirink twee jaar geleden voor 300.000 euro van FC Volendam. Luirink speelde in z'n eerste seizoen vrijwel niet wegens een knieoperatie. Het afgelopen seizoen presteerde Luirink prima en veroverde hij een basisplaats in Jong Oranje. Volgende week vertrekt hij met dit team naar Portugal om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap. Luirink verwacht zelf dat het contract nog voor aanvang van het EK getekend zal worden.
FC Groningen wil snel een opvolger van Gijs Luirink presenteren. Er zijn onderhandelingen gaande met de Zweedse international Karl Svensson van IFK Göteborg, de club van voormalig FC Groningen-verdediger Magnus Johansson.
De 22-jarige Svensson is een centrale verdediger met aanvallende kwaliteiten. Hij maakte dit seizoen in acht wedstrijden drie doelpunten. Svensson gaat met Zweden naar het WK in Duitsland.